Lichtervelde

Geografie

Lichtervelde is gelegen in het centrum van de provincie West-Vlaanderen. De oppervlakte bedraagt 2.500 ha en momenteel zijn er 8.500 inwoners. Ondanks de vele fusieoperaties is Lichtervelde een autonome gemeente gebleven. De gemeente heeft drie industriezones. De andere bedrijven liggen over de dorpskern verspreid. Er is één groot aluminiumbedrijf met een 500 tal arbeiders. Drie lagere scholen en een middenschool zorgen voor een dagelijks leerlingenstroom. In het centrum ligt er een rusthuis met rust en verzorgingstehuis en een sportcentrum met zwembad. Verder is er een beschutte werkplaats die nog altijd aan het uitbreiden is. De ligging op een knooppunt van wegen maakt van Lichtervelde een ideale woongemeente waar men vlotte verbindingen heeft voor het woon-werkverkeer. Lichtervelde heeft 8 km autosnelweg (E403) met een op- en afrit. Het wordt doorkruist door 2 provinciewegen (N32 & N35) en een ringweg. Het spoorwegstation is een belangrijk overstapstation met de kruising van 2 spoorlijnen namelijk Kortrijk-Brugge & Gent-Adinkerke-De Panne. Ook De Lijn heeft een busstation te Lichtervelde waar 3 lijnen stoppen. Steeds meer nieuwe woonwijken, winkelruimtes en appartementsgebouwen (tot op heden voornamelijk laagbouw) worden aangelegd. De diverse brandrisico's, de zeer drukke autosnelweg en gewestwegen, het kruispunt van spoorlijnen en buslijnen en alle opgesomde infrastructuur zorgen voor een meer als voldoende groot risico om de aanwezigheid en de uitbouw van het Lichterveldse brandweerkorps en ambulancedienst te verantwoorden.

Interventiegebied

Sinds het jaar 2000 behoort Lichtervelde bij de brandweerprezone Midwest. Sinds begin 2015 werd het een volwaardige brandweerpost binnen de zone Midwest. Lichtervelde maakte als C-korps sinds 1967 samen met Kortemark en Torhout deel uit van het centrum Torhout. Dit centrum is na de herverdeling van de brandweerzones autonoom verder blijven bestaan. Deze unieke jarenlange goede samenwerking werd door de wetgever over de drie brandweerzones heen verder toegestaan (Lichtervelde: zone Midwest, Kortemark: zone Veurne & Torhout: zone Brugge).
Als brandweerpost bestaat het interventiegebied uit de gemeente Lichtervelde en in het kader van de snelst adequate hulp ook bepaalde delen van de aangrenzende gemeenten. Versterking wordt gegeven binnen het centrum Torhout aan Kortemark en Torhout en binnen de zone MIdwest aan Zwevezele (Wingene), Hooglede, Koolskamp (Ardooie). Binnen de zone Midwest wordt er gewerkt met vaste versterkings- en standbyschema's bij rampen. Deze werden per gemeente en per risicogebouw vastgelegd.
De ambulancedienst 100 bestrijkt de gemeente Lichtervelde en aangrenzende gemeenten verdeeld via het City-Gis systeem vanuit de 100-centrale in Brugge.

Locatie

Javascript is required to view this map.